Koorinformatie

NEW SOUND ’78 – DE VERENIGING
We zijn een middelgroot koor met ongeveer 50 leden. Het koor bestaat, zoals uit de naam al blijkt, sinds 1978. Als koor proberen we naast een goede kwaliteit ook de gezelligheid en het plezier hoog in het vaandel te houden. Dat lukt omdat iedereen geniet van de goede sfeer en het uiteraard leuk vindt om samen te zingen. Het beleid is erop gericht het koor te verjongen.

Ieder jaar proberen wij een dagje uit te combineren met een zangactiviteit. Dat varieert van een zangconcours tot een korenfestival ergens in Nederland, zoals bijvoorbeeld Volkorendag in Middelburg. Eens in de twee à drie jaar gaan we een heel weekend op stap. Dan wordt studie gecombineerd met optredens en gezellig samen zijn.

MUZIKALE LEIDING
Muziek is Kees van Venetië met de paplepel ingegoten. Zijn vader speelde viool en pianoDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is PCM201802175415-1-819x1024.jpg, zijn moeder harp en contrabas. Op 12-jarige leeftijd verruilt hij de blokfluit voor de trompet. Via diverse school-, jeugd- en symfonieorkesten, de Koninklijke Militaire Kapel en bigband, speelt hij tegenwoordig in de Westlandse Harmonie. Hij zong vele jaren in de akoestische band Spin Off. Sinds 2009 maakt hij deel uit van de groep extra blazers bij het Johan Strauss- orkest van André Rieu.

Zijn loopbaan als dirigent begint in 1986 als medeoprichter van gospelgroep Shanti in Den Haag. Sindsdien heeft hij vele koren en orkesten als (inval-)dirigent geleid. Momenteel is hij dirigent van het Kinderkoor van de basisschool De Vliermeent in Den Haag, waar hij als directeur werkzaam is. Bij het UKC in Utrecht heeft hij de basisopleidingen koordirectie gevolgd.

Pianist ??

HET BESTUUR
De vereniging heeft statuten en een huishoudelijk reglement waarin wordt bepaald dat uit de koorleden een bestuur wordt gekozen, dat zorgt voor het reilen en zeilen van de vereniging.
Het bestuur draagt de eindverantwoordelijkheid van alle zaken rondom de vereniging.
Momenteel bestaat het bestuur uit de volgende 5 leden:

Voorzitter: Carmen van der Aa
Secretaris: Els van Mierlo
Penningmeester: Els Koers
Bestuurslid: Marty Beckhuis
Bestuurslid: Yvonne Calame

De vereniging heeft een Muziekcommissie die samen met de muzikale leiding (dirigent en pianist) het repertoire vaststelt. Eén van de bestuursleden is in de commissie vertegenwoordigd.
Verder verzorgt het bestuur (webmaster Tineke van Holsteyn) de aankleding en verversing van de websitegegevens.

GESCHIEDENIS
In november 1978 werd het (jongeren)koor opgericht door een groep mensen die graag wilde zingen. De dirigent was toen Aad de Winter en de pianist was Ad Landheer. De oprichters van het koor waren Peter v.d. Hoeven, Arie Pater en Ron Plomp.

Er werd toen gerepeteerd in het inmiddels gesloopte wijkcentrum Meerzicht en het repertoire bestond toen nog voornamelijk uit geestelijke liederen. Via allerlei omzwervingen, Wijkcentrum Buytenwegh, Graanschuur en “de Bakkerij” hebben we al meer dan 10 jaar ons vaste repetitielocatie gevonden in het Buurtcentrum “De Vlieger” in Rokkeveen.

Zo rond 1984 kwam Johan Pronk als dirigent bij onze vereniging. Onder zijn leiding is de repertoirekeuze veel gevarieerder geworden.

In de jaren negentig zijn er deelnames geweest aan verschillende concoursen waarbij enkele malen de eerste prijs werd behaald. Ook werden er buitenlandse trips ondernomen. Hierbij hebben we diverse concerten gegeven.

In 2008 hebben we ons 30-jarig jubileum uitgebreid gevierd met een zeer succesvol optreden in Koblenz en 2 jubileumkerstconcerten in Zoetermeer.

Vanaf 1 augustus 2011 heeft New Sound een nieuwe dirigent, namelijk Kees van Venetië.

In 2013 vierde New Sound’78 haar 35-jarig jubileum met een reisje naar Sauerland en een groots jubileumconcert met als thema “Out of Africa”, in theater Kwadrant met gastoptredens van o.a. Koko Lawson en zijn groep en blaasensemble Agarn.

Een van de hoogtepunten in het bestaan van New Sound’78 was het 40-jarig jubileumconcert in 2018 in het Stadstheater met als titel A Celtic New Sound. Een programma met volop Ierse muziek en dans. Met medewerking van de Westlandse Harmonie, Irish Dance Academy Celtic Swing, solisten en een combo werd de Ierse sfeer meesterlijk neergezet. Van traditionals tot U2, van Celtic Woman tot Lord of the Dance.

Met het thema “The Sound of Movies”heeft het koor in 2023 haar 45-jarig jubileum gevierd in het Stadstheater in Zoetermeer met gastoptredens van Francis van Broekhuizen en Jeroen Giese. Samen met hen, het kinderkoor De Vliermeent en verschillende  musici werd aan een uitverkocht huis een prachtig programma geboden. Het was een spectaculair optreden waar we met trots en heel veel plezier nog altijd op terugkijken.