Koorinformatie

NEW SOUND ’78 – DE VERENIGING
We zijn een middelgroot koor met ongeveer 60 leden. Het koor bestaat, zoals uit de naam al blijkt, sinds 1978. Als koor proberen we naast een goede kwaliteit ook de gezelligheid en het plezier hoog in het vaandel te houden. Dat lukt omdat iedereen geniet van de goede sfeer en het uiteraard leuk vindt om samen te zingen. Het beleid is erop gericht het koor te verjongen.

Ieder jaar proberen wij een dagje uit te combineren met een zangactiviteit. Dat varieert van een zangconcours tot een korenfestival ergens in Nederland, zoals bijvoorbeeld Volkorendag in Middelburg. Eens in de twee à drie jaar gaan we een heel weekend op stap. Dan wordt studie gecombineerd met optredens en gezellig samen zijn.

MUZIKALE LEIDING
Muziek is Kees van Venetië met de paplepel ingegoten. Zijn vader speelde viool en piano, zijn moeder harp en contrabas. Op 12-jarige leeftijd verruilt hij de blokfluit voor de trompet. Via diverse school-, jeugd- en symfonieorkesten, de Koninklijke Militaire Kapel en bigband, speelt hij tegenwoordig in de Westlandse Harmonie.Hij zong vele jaren in de akoestische band Spin Off. Sinds 2009 maakt hij deel uit van de groep extra blazers bij het Johan Strauss- orkest van André Rieu.

Kees en Valeria

Kees van Venetië & Valeria Petoenova

Zijn loopbaan als dirigent begint in 1986 als medeoprichter van gospelgroep Shanti in Den Haag. Sindsdien heeft hij vele koren en orkesten als (inval-)dirigent geleid. Momenteel is hij dirigent van het Kinderkoor van de basisschool De Vliermeent in Den Haag, waar hij als directeur werkzaam is. Bij het UKC in Utrecht heeft hij de basisopleidingen koordirectie gevolgd.
Sinds augustus 2011 maakt hij als dirigent samen met Valeria Petoenova deel uit van de muzikale leiding van New Sound ’78.

Valeria Petoenova speelt al vanaf haar jeugd piano en heeft in Pskov en St. Petersburg aan het conservatorium gestudeerd. Zij heeft prijzen behaald op diverse piano concours in Rusland, o.a. de 1e prijs op het Riminski Korsakov concours.
Tot 1999 was zij pianodocent aan de muziekschool in Pskov.

Haar carrière kreeg een internationaal tintje door concerten in Klagenfurt (Oostenrijk) en een soloconcert voor Prins Romanov in Apeldoorn. Haar loopbaan in Nederland start in 1999 en zij heeft als muziekdocent al velen het pianospel bijgebracht.
Aan het conservatorium in Den Haag en Groningen heeft zij gestudeerd onder leiding van Paul Komen.
Momenteel is zij muziekdocent op het CKC in Zoetermeer en via diverse koren zoals het Jongerenkoor Leidschendam, het Siemenskoor, de Verenigde Zangers en het Christus Koningkoor is zij sinds 2011 de vaste pianiste van New Sound.

HET BESTUUR
De vereniging heeft statuten en een huishoudelijk reglement waarin wordt bepaald dat uit de koorleden een bestuur wordt gekozen, dat zorgt voor het reilen en zeilen van de vereniging.
Het bestuur draagt de eindverantwoordelijkheid van alle zaken rondom de vereniging.
Momenteel bestaat het bestuur uit de volgende 5 leden:

Voorzitter: Carmen van der Aa
Secretaris: Els van Mierlo
Penningmeester: Els Koers
Bestuurslid: Marty Beckhuis

De vereniging heeft een Muziekcommissie die samen met de muzikale leiding (dirigent en pianist) het repertoire vaststelt. Eén van de bestuursleden is in de commissie vertegenwoordigd.
Verder verzorgt het bestuur (webmaster Tineke van Holsteyn) de aankleding en verversing van de websitegegevens.

GESCHIEDENIS
In november 1978 werd het (jongeren)koor opgericht door een groep mensen die graag wilde zingen. De dirigent was toen Aad de Winter en de pianist was Ad Landheer. De oprichters van het koor waren Peter v.d. Hoeven, Arie Pater en Ron Plomp.

Er werd toen gerepeteerd in het inmiddels gesloopte wijkcentrum Meerzicht en het repertoire bestond toen nog voornamelijk uit geestelijke liederen. Via allerlei omzwervingen, Wijkcentrum Buytenwegh, Graanschuur en “de Bakkerij” hebben we al meer dan 10 jaar ons vaste repetitielocatie gevonden in het Buurtcentrum “De Vlieger” in Rokkeveen.

Zo rond 1984 kwam Johan Pronk als dirigent bij onze vereniging. Onder zijn leiding is de repertoirekeuze veel gevarieerder geworden.

In de jaren negentig zijn er deelnames geweest aan verschillende concoursen waarbij enkele malen de eerste prijs werd behaald. Ook werden er buitenlandse trips ondernomen. Hierbij hebben we diverse concerten gegeven.

In 2008 hebben we ons 30-jarig jubileum uitgebreid gevierd met een zeer succesvol optreden in Koblenz en 2 jubileumkerstconcerten in Zoetermeer.

Vanaf 1 augustus 2011 heeft New Sound een geheel nieuwe samenstelling van de muzikale leiding, namelijk Kees van Venetië dirigent en Valeria Petounova pianobegeleiding.

In 2013 vierde New Sound’78 haar 35-jarig jubileum met een reisje naar Sauerland en een groots jubileumconcert met als thema “Out of Africa”, in theater Kwadrant met gastoptredens van o.a. Koko Lawson en zijn groep en blaasensemble Agarn.